In voorgaande artikelen kon je lezen wat uitstelgedrag is, hoe het werkt in de hersenen en welke factoren de kans op uitstelgedrag vergroten. In deze blog gaan we kijken hoe je de invloed van deze factoren kunt minimaliseren. Je gaat leren met welke technieken jij je uitstelgedrag kan aanpakken en hoe je in de toekomst afscheid kunt gaan nemen van je eeuwige uitstelgedrag. Mooi vooruitzicht, toch? Voor elke factoren beschrijf ik een aantal technieken die je kunt gebruiken. Deze zijn afkomstig uit het boek Uitstelgedrag van Piers Steels.
Vertrouwen
Om de kans op uitstelgedrag te verkleinen is het belangrijk dat je het gevoel hebt een taak met succes te kunnen volbrengen. Wanneer dit niet het geval is, zijn er een aantal methoden om het vertrouwen te vergroten.
Successpiralen
Om het vertrouwen te vergroten, hebben wij succes nodig. En het liefst zoveel mogelijk. Hierbij kun je gebruik maken van successpiralen. Je stelt voor jezelf een reeks uitdagende, maar wel haalbare, doelen. Hiermee maximaliseren wij onze motivatie en geven we de prestatie een betekenis. Elke keer als we zo’n doel behalen, geeft dit ons een goed gevoel en zullen we naar meer van dit gevoel verlangen. Zorg ervoor dat wanneer je een groter doel hebt, je dit in vele kleine stukjes opbouwt.
Daag jezelf uit. Ga iets nieuws leren. Ooit al eens een cursus Japans willen leren? Ga ervoor. Is je werk niet helemaal meer uitdagend genoeg? Vraag om wat meer verantwoordelijkheid. Zorg ervoor dat je kleine stapjes maakt en jezelf blijft prikkelen en uitdagen.
Techniek toegepast
Ik heb onbewust 3 jaar lang gebruikt gemaakt van deze techniek. In 2016 ging ik voor 3 maanden naar Azië. Hierbij werd ik op dagelijkse basis uit mijn comfortzone gehaald, verlegde ik, letterlijk en figuurlijk, mijn grenzen en werd ik uitgedaagd.
Dagelijks haalde ik kleine succesjes. Het begon met alleen in het vliegtuig stappen, de eerste keer een vreemde aanspreken, alleen een dagje erop uit, de eerste grensovergang etc etc. Steeds weer een stapje erbij, een nieuwe uitdaging. En die successen volgde elkaar in rap tempo op waardoor mijn zelfvertrouwen enorm steeg. Het zorgde er uiteindelijk voor dat ik niet terug ging naar Nederland, maar verhuisde naar Australië. En daar ging ik, onbewust, op dezelfde voet verder.

Terug in Nederland
Inmiddels heb ik de afgelopen jaren al in Portugal, Vietnam en weer in Nederland gewoond. In die tijd heb ik mijn eigen bedrijf opgezet en verschillende studies gevolgd. En dit is nog niet het einde.
Als je mij dit 5 jaar geleden had verteld, dan had ik je voor gek verklaard. Een onzekere jongen, zonder diploma. Die zou dan over 5 jaar een eigen bedrijf moeten hebben waarmee hij plaat onafhankelijk kan wonen en werken? Dit had ik nooit voor mogelijk gehouden, maar het kan dus echt. Begin vandaag nog!
Op reis is een uitgelezen mogelijkheid om gebruik te maken van zo’n successpiraal. Je komt elke dag in aanraking met nieuwe situaties. Dus, als mensen zeggen dat reizen een vlucht is, weet dan dat je je nergens zo ontzettend snel kan ontwikkelen als je voor een langere periode alleen op reis gaat!
Plaatsvervangende overwinning
Op een gegeven moment heb je zoveel tegengeslagen gehad, dat je murw bent gebeukt. Je hebt niet meer het vertrouwen en de energie om het te blijven proberen, je geeft op. Je kunt het gevoel krijgen dat het niet voor jou is weggelegd, dat je er niet voor bent gemaakt.
Door deze gedachten en gevoelens beperk je jezelf en bereik veel minder in je leven dan het potentieel dat je bezit. In dit soort situaties is het handig om te zoeken naar een soort rolmodel. Iemand waar jij herkenning in vindt. Iemand waarbij zijn of haar levensverhaal overeenkomt met die van jou. Bestudeer en analyseer diegene, bevraag hem of haar en onderzoek hoe die persoon het voor elkaar heeft gekregen om de tegenslagen te overwinnen. Deze persoon kan je net het zetje geven in de goede richting, die kan jou uitdagen je talenten toch te ontwikkelen.
Daarnaast is het ook belangrijk je met de juiste mensen te omringen. Uit onderzoek blijkt dat wij het gemiddelde zijn van de 5 mensen die het dichts bij je staan. Ga je veel om met mensen die negatief zijn, veel klagen en veel in problemen en beperkingen denken, dan is de kans groot dat jij je ook zo gaat gedragen.
Daartegenover staat dat wanneer jij je omringt met mensen met een positieve mindset, doorzettingsvermogen en actieve houding, het aanstekelijk werkt voor jou. Je zult positief gemotiveerd worden. Zorg er dus voor dat je de juiste mensen om je heen en als voorbeeld hebt. Dit verhoogt de kans dat jij ook gaat veranderen. Ik kom later nog terug op de omgeving.
Focus op de successen
Onze hersenen geven de voorkeur aan negatieve ervaringen. Deze ervaringen blijven vaak makkelijker hangen dan positieve ervaringen, waardoor het lijkt alsof de negatieve ervaringen de overhand nemen. Op het gebied van uitstelgedrag hoor ik dan vaak: ‘ik stel alles uit!’. Mijn eerste vraag is dan meestal direct: ‘hoe komt het dan dat je hier op tijd bent?’. Met andere woorden, stel jij echt alles uit? Of zijn er ook veel dingen die jij niet hebt uitgesteld. En wat leverde je dat op? Hoe kwam het dat je die activiteit niet uitstelde? Door te onderzoeken welke zaken je niet uitstelde krijgt niet alleen je vertrouwen een boost, maar leer je ook meer over jezelf.

Waarde
Hoe belangrijk, interessant of leuk wij een taak vinden, is van grote invloed op het wel of niet vertonen van uitstelgedrag. Hieronder een aantal tips!
Spelletjes en doelen
Ken je van die taken die niet echt leuk zijn? Bijvoorbeeld het uitpakken van de vaatwasser of de ramen die nog moeten worden gewassen? Of misschien wil je wel starten met sporten, maar blijf je het maar uitstellen. Het is niet altijd mogelijk om alle taken echt zingeving geven. Zorg er dan voor dat het leuker of uitdagender maakt. Wil je beginnen met sporten? Geef je zelf het doel om 1x te gaan sporten deze week, niet meer. En is de stap te groot om naar de sportschool te gaan, ga dan 1x een rondje wandelen.
Maak het voor jezelf haalbaar en speels. Daag jezelf uit om de was binnen 10 minuten te hebben opgevouwen. Ga stofzuigen met je favoriete muziek op je hoofd. Tip: Zorg wel dat je de stekker in het stopcontact stopt wanneer je een silent koptelefoon op hebt. Uit ervaring weet ik dat hen dan heel lang kan duren voordat je huis schoon is.
Een goede energiehuishouding
Uit onderzoek blijkt dat bij 28% van de mensen vermoeidheid een grote rol speelt bij uitstelgedrag. Doordat je weinig energie hebt, stel je uit. En doordat je uitstelt, ga je minder goed voor jezelf zorgen en krijg je weer minder energie. Een vicieuze cirkel dus. Zorg ervoor dat je voldoende mentale en fysieke energie hebt. Waar liggen jou energielekken? Ga op zoek en zorg dat je die lekken dicht. In het boek FOCUS van Mark Tigchelaar kun hier meer over lezen.
Zorg voor een passie, missie of roeping
In mijn ogen is dit de allerbeste tip om met je uitstelgedrag aan de gang te gaan. Dit is voor mij lifechanging geweest. Mijn missie om mensen met ADD/ADHD in contact te brengen met hun passie, droom of missie, en hierdoor een leven te gaan leiden en creëren die echt bij hun past, geeft mij dagelijks meer dan voldoende energie. Mijn dagen voelen stuk voor stuk zinvol en ik heb bijna alles in mijn leven weten te koppelen aan dat ene doel.
Mijn huis moet schoon en opgeruimd blijven, omdat ik mijn cliënten thuis ontvang. Dagelijks sporten is noodzakelijk om mijn hersenen helder te houden. Die heb ik nodig om goede coachsessie te hebben. Ik spaar veel van mijn inkomen, omdat ik mijn bedrijf wil laten groeien.
Betekent dit dat ik dan echt nooit meer last heb van uitstelgedrag? Nee, zeker niet. Ik merk dat ik nog steeds af en toe last heb van uitstelgedrag. En dat is soms echt behoorlijk vervelend. Echter ben ik elke keer weer bereid om te onderzoeken en achterhalen waar dat uitstelgedrag vandaan komt en ik weet daardoor ook telkens iets aan te veranderen.
Heb je die missie of droom dan zomaar gevonden? Sommige mensen wel. Ik geloof dat André Kuipers, de bekende astronaut, al op zijn 3e wist dat hij dit beroep wilde gaan uitoefenen. Veel mensen hebben dit geluk echter niet. Echter zijn ze ook niet bereid hier in te investeren.
Een veel gehoorde opmerking als ik vraag wat ze er al aan hebben gedaan om het te vinden: ‘ja, ik heb al een beroepskeuzetest gedaan, online’. Ik vraag mij dan af wat je verwacht van deze wereld. Je wil in een algemene online test van 10 minuten, weten wat je de rest van je leven gaat doen? Voor een duppie op de eerste rang zitten, zou mijn oma zeggen.
Durf te investeren in je toekomst. Ga op zoek naar mensen die jou inspireren, luister podcasts, volg cursussen, praat met gelijkgestemden, lees blogs, volg een coachtraject, webinar of seminar. De mogelijkheden zijn eindeloos. Niemand behaalt successen door op zijn stoel te blijven zitten. Wees bereid om tijd, geld en energie in jezelf te steken. Dit gaat zich op een later moment in je leven dubbel en dwars uitbetalen.
Om inzicht te krijgen hoe gigantische grote rol je mindset speelt in het behalen van successen en het uit laten komen van je dromen, wil ik je uitdagen de boeken Think and grow rich, van Napoleon Hill en Master your mindset van Michael Pilarczyk te lezen. En dan nog een keer, net zolang totdat je snapt hoe je mindset bijdraagt aan je eigen succes.
Ik ben er heilig van overtuigd dat elk persoon een droom, een passie of missie heeft. Het is alleen even goed zoeken. Ik garandeer je dat het leven een stuk leuker en makkelijker wordt wanneer je deze hebt gevonden. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan even contact met mij op, ik help je graag.

Tijd
We weten inmiddels dat hoe meer tijd we hebben, des te groter de kans op uitstel is. Zeker bij taken die geen eindtijd hebben, zoals je gezondheid. Hoe kun je dat inbannen?
Deel het op
Een taak waarvoor de deadline ver in de toekomst ligt, kun je opdelen. Bijvoorbeeld een tentamen die je pas over twee maanden hoeft te maken. Dat lijkt nog ver weg, maar je moet er wel 6 hoofdstukken voor kennen. Deel deze hoofdstukken op en zie ze als verschillende taken. Pak elke week één hoofdstuk. Dan wordt het veel meer behapbaar en overzichtelijk.
Pak een ‘tweetje uit de Eisenhower matrix’
En plan deze in. De Eisenhower matrix is een model die je helpt met prioriteiten stellen. In dit model vindt je vier vakken die onderverdeeld zijn in urgent/niet urgent en belangrijk/niet belangrijk. Kwadrant 2 is belangrijk, maar niet urgent. Hieronder vallen zaken als persoonlijke ontwikkelen, je gezondheid, toekomstplannen en het onderhouden van relaties. Pak hier één onderdeel uit en plan deze in. Zorg ervoor dat je elke week tijd vrij maakt voor dit onderdeel en ga hier structureel mee aan de slag. Geef het prioriteit op veel andere zaken. Na verloop van tijd zal dit een gewoonte worden.
Impulsiviteit
Als je ADD of ADHD hebt, heb je van nature meer last van impulsiviteit. Dit helpt niet mee als je al last hebt van uitstelgedrag. 3 tips om je impulsiviteit aan de slag te gaan
Gooi de sleutel weg!
Elimineer eventuele afleidingen. Zorg dat je niet in de verleiding komt om in te gaan op impulsieve ideeën. Wanneer je aan een verslag moet werken, geef dan je mobiel aan je partner of ouders en misschien kun je zelfs het internet even tijdelijk afsluiten. De omgeving moet zo worden ingericht dat je niet in de verleiding komt om afgeleid te worden. Zet daarnaast een timer, zodat je een beperkte tijd aan de slag gaat met één taak.
Verzadiging
Dit is goed te gebruiken wanneer je een pak koekjes niet kunt weerstaan. Wanneer je verzadigd bent door middel van een salade of een glas water, zal je minder trek hebben. Je zit al voller en het is ook nog eens gezond. Daarnaast zou je een pak koekjes ook abstract kunnen beschrijven. Vaak denken we aan hoe lekker die koekjes smaken. Het kan helpen om uit te spreken hoe het pak koekjes eruit ziet, welke kleur of structuur het heeft.
Vergif
Zorg dat de tegenhanger van het uitstelgedrag nog pijnlijker is dan het uitstelgedrag zelf. Zo heb ik ooit €150 aan mijn vriendin gegeven op het moment dat ik een boek wilde samenvatten voor deze blog. Als er niet binnen twee weken een uittreksel op haar bureau zou liggen, dan mocht ze die €150 houden. Je kunt de uitkomst wel raden, denk ik!
In de volgende blog kun je lezen hoe je nieuw gedrag aan kunt leren!
Wil jij alvast een kickstart maken met uitstelgedrag? Download dan hier de masterclass over uitstelgedrag of het e-book met 52 tips