ADD en motivatie, het is een groot probleem voor velen. We willen wel, maar we lijken maar niet op gang te komen. Een onzichtbare kracht lijkt ons telkens in de weg te zitten, ons tegen te houden. Ondanks onze goede voornemens, want we willen wel echt.
Je doet alles op wilskracht
Het kost enorm veel moeite om het vanuit jezelf te laten komen, het lijkt alsof je altijd maar die motivatie van buitenaf nodig hebt. In het begin werkt dit nog wel, dan is die externe motivatie nog wel voldoende. Maar hier heb je steeds meer en meer van nodig. Je doet veel op wilskracht. Tot op een gegeven moment ook dit niet meer werkt. Een straf of beloning van buitenaf blijkt niet meer genoeg om op gang te komen.
En dat is niet gek. Wilskracht is een spier en als die spier overbelast raakt, kun je hem niet meer goed gebruiken. Er zit dus een limiet op wilskracht. Er komt een keer een moment dat wilskracht alleen niet meer genoeg is.
ADD en motivatie, een zoektocht
Uiteraard wil je graag dat de motivatie van binnenuit komt, dat dingen spontaan gaan. Vanzelf. Dat zou alles een stuk makkelijker maken. Je zou veel meer plezier ervaren en niet alles zou zoveel energie kosten. Je kunt veel meer genieten van het leven en het zou een boost geven aan je zelfvertrouwen.

Als kind leek je daar veel meer moeite mee te hebben, toen deed je gewoon wat je wilde. Je speelde, maakte plezier en deed wat in je op kwam. Dit wil je graag weer terug. Echter heb je geen idee hoe. Hoe zorg ik er weer voor dat de motivatie van binnenuit komt?
Wanneer ontstaat interne motivatie?
Hiervoor is een theorie in het leven geroepen, de zelfdeterminatie theorie van Deci & Ryan. Bij deze theorie wordt er vanuit gegaan dat je de motivatie kunt verhogen door in te spelen op drie psychologische basisbehoeften:
- Autonomie: Je ervaart vrijheid om zelf een activiteit uit te voeren op basis van je eigen inzichten en je hebt invloed op de taken die jij uitvoert.
- Gevoel van competentie: Het vermogen en vertrouwen om een taak met juiste kennis en vaardigheden uit te voeren.
- Sociale verbondenheid: je hebt de wens om positieve relatie op te bouwen met anderen.
Wanneer een taak aan deze drie basisbehoeften voldoet, is de kans groot dat je meer motivatie voelt van binnenuit en minder externe motivatie nodig hebt. Je zult je gedrag niet gaan veranderen omdat anderen dit van je verlangen, maar omdat jij inziet dat het waardevol en nuttig is. Omdat jij er plezier in ervaart.

Autonomie, competentie en sociaal verbondenheid
Autonomie ervaar je bij zelfstandigheid en vrijwilligheid. Je komt op voor de dingen die jij belangrijk vindt, je leeft volgens jouw waarden. De dingen die je doet, komen vanuit jezelf. Het is dus belangrijk om inzichtelijk te krijgen wat jouw persoonlijke kernwaarden zijn. Hoe duidelijker jij deze hebt, hoe beter jij keuzes kan maken in je leven en hoe meer jij jezelf en anderen gaat begrijpen.
Je voelt je competent als je een bepaalde vaardigheid goed beheerst. Dat je bekwaam bent in deze vaardigheid. Je hebt het vertrouwen dat je een taak goed kunt uitvoeren. Hierin spelen je kwaliteiten en talenten een rol. Hier heb je meer aanleg voor, waardoor het makkelijker en leuker is om deze te ontwikkelen. Het is dus belangrijk om helder te hebben wat je kwaliteiten zijn en hoe je die kunt ontwikkelen.
Sociale verbondenheid ervaren we wanneer we connectie hebben met anderen en het gevoel hebben door hen gewaardeerd te worden. Het is belangrijk om mensen om je heen te verzamelen die je steunen, die in je geloven. Zij kunnen je waardevolle feedback geven en willen je laten groeien.
Ben jij er ook klaar mee om constant een beroep te doen op je wilskracht? Wil je eindelijk ook eens kunnen vertrouwen op jezelf? Wil je van ADD en motivatie een succesvolle combinatie maken? Heb jij je persoonlijke waarden en kwaliteiten (nog) niet helder en ben je op zoek naar de juiste mensen om je heen? Heb je hier een hulp bij nodig? Neem dan contact met mij op en dan gaan we er samen voor zorgen dat je weer zelf gemotiveerd raakt!