Dit waren 10 jaar geleden de exacte woorden van mijn psychiater, net nadat ik mijn diagnose ADD had gekregen en mij Ritalin werd voorgeschreven. Ik schrok hiervan. Ik gebruikte in de tijd op recreatieve basis wel eens harddrugs en wist dus wat speed met het lichaam deed. Waarom zou je dit elke dag in je lichaam willen gooien, was mijn eerste gedachte. Hier is denk ik het eerste zaadje gepland om medicatieloos door het leven te gaan.
Wonderpilletje
Na deze uitspraak werd de bloeddruk en de hartslag gemeten en kon ik de medicatie ophalen bij de apotheek. Ik had in die tijd echt het idee dat ik met een wonderpilletje te maken had. Ik had al jaren mentale problemen en dit zou door één pilletje wel even worden opgelost. Ideaal toch?
In eerste instantie leek dit ook zo. Ik kon ineens veel beter concentreren, raakte niet constant afgeleid. Echter zaten er ook keerzijdes aan. Ik had weinig honger, kon slecht slapen en merkte dat ik wat afvlakte. Zeker die eerste effecten merkte herkende ik van speed.
Gestopt met de medicatie
Na een jaar besloot ik te stoppen met medicatie. Ik merkte dat ik het niet prettig vond. En toen? Niks, het pilletje werkte niet, dus er veranderde niets. En zo ging het een aantal jaar door. Totdat ik in 2016 op reis ging. Keer op keer werd ik met mijzelf en mijn eigen daden geconfronteerd. Ik begon in te zien dat ik mijn levensstijl moest veranderen. Voordat ik hier dieper op in ga, kom ik nog even terug op de titel van deze blog.
Is Ritalin echt het kleine zusje van speed?
Uiteraard is het verstandig om eerst te kijken of de uitspraak van de psychiater wel klopt. Zit er een link met speed? Ritalin is een medicijn voor AD(H)D die voornamelijk wordt voorgeschreven aan kinderen en jongeren. De werkzame stof in Ritalin is methylfenidaat. Dit zorgt ervoor dat de neurotransmitters dopamine en noradrenaline langer in de hersenen aanwezig zijn.
Mensen met AD(H)D hebben van nature een lager niveau van deze stofjes, waardoor we sneller zijn afgeleid en bijvoorbeeld meer moeite hebben met onderdrukken van impulsen. Methylfenidaat is een stof die chemisch lijkt op amfetaminen, ook wel speed genoemd. Er zit dus een link.
Quick-fix maatschappij
Echter geneest dit medicijn niet je AD(H)D, zoals ik wel dacht in die tijd. Ik geloofde in de quick-fix, iets wat je veel terug ziet in de maatschappij. Je hebt een probleem, gaat naar de dokter, krijgt een pilletje of een zalfje en klaar is kees. Vaak is dit symptoombestrijding en pakt het niet de oorzaak aan, waardoor we telkens weer tegen dezelfde problemen aanlopen.
Ritalin en andere medicatie onderdrukken enkel de symptomen. Het is dus geen oplossing voor de lange termijn, tenzij je altijd medicatie wil gebruiken.
Kan ik ook een goed leven hebben zonder medicatie?
Uiteraard is dit voor iedereen anders, maar mijn overtuiging is: JA! Zoals ik hierboven al beschreef, veranderde het beeld van mijzelf op reis. Ik merkte dat ik tegen allerlei dingen aanliep, waar ik thuis ook tegenaan liep. En dat betekende dat het aan mijzelf lag. Mijn eigen gedrag, mijn eigen keuzes.
Ongezonde leefstijl
Ik werd mij hier steeds meer bewust van. Waar ik vroeger dacht dat het een pilletje mijn problemen op zou lossen, kwam ik erachter dat ik voor veel problemen zelf verantwoordelijk was. In Nederland dronk ik elke weekend liters bier weg, rookte ik een pakje sigaretten per dag en sportte ik amper. Ik had geen werk dat ik leuk vond, waardoor ik met veel stress te maken had.
Ik omringde mij niet met de juiste personen en bleef netjes in mijn comfortzone zitten. Ik at ongezond en onregelmatig, had geen structuur in mijn leven en durfde mijzelf niet in de spiegel aan te kijken. Allemaal factoren die een negatieve invloed hebben op de symptomen van AD(H)D. Mijn lichaam had al zo vaak aangegeven dat ik iets moest veranderen, maar ik wist niet hoe en waar te beginnen en durfde niet te veranderen. Dus ik bleef maar koppig zitten waar ik zat.
Aandacht voor lichaam en geest
In die jaren na mijn vertrek uit Nederland besteedde ik steeds meer aandacht aan mijn lichaam en geest. Ik leerde dat ik in een prikkelarme omgeving veel meer rust ervaarde. Ik merkte dat als mijn agenda niet volledig vol was gepland, ik meer overzicht kreeg.
Ik pakte het sporten weer op. Er ging een wereld voor mij open. Sporten en bewegen is het allerbeste medicijn voor mij. Het maakt de stoffen op een natuurlijke wijze aan waar wij een tekort aan hebben. Dit is voor mij enorm belangrijk. Ik ben er de laatste jaren van overtuigd geraakt dat ik goed ben zoals ik ben en dat mijn lichaam tot heel veel dingen in staat is. Ik wil dit graag op een natuurlijke wijze bereiken, met zo min mogelijk hulp van externe middelen.
Dit is een zoektocht. Zoektocht naar dingen die voor mij werken, die goed zijn voor mijn lichaam en geest. Dit gaat gepaard met up en downs, frustratie en soms ook verdriet. Niet alles lukt, niet alles gaat zoals ik het zou willen. En dat is niet erg. Hier leer ik van. En als het dan wel lukt, is de trots des te groter.
Ben ik anti-medicatie?
Dat ik zelf besloten heb geen Ritalin of andere medicatie te gebruiken, betekent het dan dat ik anti-medicatie ben? Nee, ik weet dat er veel mensen baat bij hebben en het kan je zeker helpen om uit een uitzichtloze positie te komen. Daarnaast is het niet mijn taak om voor anderen te bepalen of ze wel of geen medicatie moeten gebruiken, dat bepaalt iedereen voor zichzelf.
Wel hoop ik mensen te kunnen inspireren om bewuster naar zichzelf te kijken en dat alleen Ritalin of andere medicatie niet de oplossing is voor je AD(H)D. Het kan een onderdeel zijn van je proces, een hulpmiddel. Durf daarnaast jezelf in de spiegel aan te kijken. Hoe is jouw levensstijl op dit moment?
Hoe is jouw levensstijl?
Ervaar je veel stress? Heb je een baan die energie zuigt? Rook en drink je veel? Sport of beweeg je amper? Ben je omringd met mensen die je energie wegzuigen in plaats van je energie geven? Dan is er werk aan de winkel! En dat hoeft niet snel, het mag of moet zelfs in kleine stapjes. Maar de keuze kun je vandaag maken. Wat ga jij doen?
Wil jij ook aan de slag met jezelf? Wil je leren hoe je medicatieloos door het leven kan gaan? Neem dan snel contact op voor een gratis kennismakingsgesprek!