De wekker maakt mij wakker en ik merk eigenlijk direct dat het weer zo’n dag is. Zo’n dag dat ik laag in mijn energie zit, moeite heb met positief denken en problemen ervaar met zelfactivatie. Ik hijs mijzelf uit bed en loopt naar de badkamer. Ondanks voldoende slaap, heb ik wallen onder mijn ogen. Ik baal, juist vandaag. Ik heb zoveel op de planning staan…
Vroeger had ik deze dagen op zeer regelmatige basis en hechte ik er veel waarde aan. Ik kon voor meerdere dagen en soms zelfs wekenlang in dit gevoel blijven hangen. Hoe kan het toch dat ik telkens zo enorm last van stemmingswisselingen heb. Het ene moment zit ik in een enorme flow en de volgende dag lijkt dit ineens compleet verdwenen te zijn.
Deze stemmingswisselingen kunnen enorm vervelend zijn. Soms is het duidelijk waar het vandaan komt, soms totaal niet. Mensen met AD(H)D hebben hier vaker last van dan andere mensen. Dit komt door een verstoring in de aanmaak van de neurotransmitters, zoals dopamine en noradrenaline. Dopamine zorgt ervoor dat wij ons tevreden en beloond voelen. Noradrenaline reguleert onder andere je stress. Deze stoffen worden op sommige momenten niet voldoende afgegeven, wat kan resulteren in deze stemmingswisselingen.
Kijk liefdevol naar je stemmingswisselingen
Wanneer ik last heb van stemmingswisselingen, is het voor mij van belang dat ik niet in de stress schiet of boos word op mijzelf. Op het moment dat ik er in blijf hangen, zorgt het voor een neerwaartse spiraal. Ik heb dan ook de neiging om op andere vlakken in mijn leven steken te laten vallen, zoals bijvoorbeeld in mijn eetgedrag. Het is belangrijk voor mij om er dan liefdevol naar te kijken en mijzelf niet te veroordelen.
In eerste instantie kijk ik waar het vandaan komt. Is er iets specifieks gebeurd, hoe klein ook, dat van invloed kan zijn? Zo kan ik soms van slag zijn wanneer een coachgesprek niet zo goed is verlopen. Ik twijfel aan mijn eigen kunnen, waardoor mijn gemoedstoestand in één klap om kan slaan. Wanneer het niet duidelijk is waar het vandaan komt, en dit op de korte termijn ook niet wordt, zorg ik dat ik terug kan vallen op mijn veilige basis.
Wat is mijn veilige basis?
In mijn veilige basis zitten een aantal hulpbronnen die het voor mij makkelijker maken om mijn negatieve gevoel weer om te zetten in het positieve. Hulpbronnen zijn interne en externe middelen die goed voor je werken en je een fijn gevoel geven. Eén van mijn belangrijkste hulpbronnen is
- Sport of beweeg: Ik trek mijn sportschoenen aan of stap op de racefiets. Sporten stimuleert de aanmaak van neurotransmitters, en ik voel mij nadien vaak als herboren.
- Meditatie: Enorm waardevol om mijn gedachten weer rustig en overzichtelijk te krijgen. Mijn hele lichaam ontspant en mijn hartslag zakt. Ik kan weer helder nadenken en relativeren.
- Mijn vriendin: Een simpele knuffel kan mij al rustig maken. Het delen van het verhaal haalt even de druk van de ketel. Ik zet het letterlijk van mij af, waardoor het makkelijker wordt om te relativeren.
- Schrijven: in een dagboek, op facebook, desnoods op een wc-rol of zoals ik, in een blog. Het opschrijven van je gedachten en gevoelens maakt het vaak lichter. En misschien help je er zelfs anderen mee, een echte win-win!
- Slaap: Slaapproblemen komen veel voor bij mensen met AD(H)D. Dit is van grote invloed op je stemming. Na een aantal jaar met slaapproblemen ben ik er sinds een aantal maanden bijna volledig vanaf. Ik merk dat ik sindsdien ook veel minder last heb van stemmingswisselingen.
Uiteraard is dit voor iedereen anders. Welke hulpbronnen werken voor jou? Waar ga jij je weer beter van voelen? Zorg voor je eigen veilige basis, dan kun je hier altijd op terugvallen.
Zorg voor jezelf, zoals je voor jezelf zou zorgen in goede tijden
Mensen zijn snel geneigd passief te worden wanneer zij zich niet goed voelen, terwijl je juist het tegenovergestelde zou moeten doen. Zorg voor jezelf zoals je dat ook zou doen wanneer je je goed voelt. Let op je voeding, blijf in beweging en plan leuke activiteiten. De juiste neurotransmitters worden aangemaakt, die er uiteindelijk voor zullen zorgen dat jij je weer beter gaat voelen. Na verloop van tijd zal je merken dat de pieken en dalen minder heftig zijn en je meer in balans bent.
En soms, soms is het gewoon heel erg k*t. En dat mag!
Heb jij wel eens last van stemmingswisselingen? Wil je hier graag mee aan de slag, maar heb je geen idee hoe? Of wil je weten hoe ik van mijn slaapprobleem ben afgekomen? Neem contact met mij op.