Vandaag, zoals jullie weten, het tentamen over hoofdstuk 12. Huh? Tentamen? Sinds wanneer? Ik kijk verward om mij heen en zie iedereen zijn spullen klaarleggen. Ik voel de paniek door mijn lichaam schieten. Hoe kan het zijn dat ik dit niet weet? Ben ik het nou weer vergeten? Leef ik op een andere planeet?
Deze bovenstaande situatie overkwam mij met enige regelmaat in mijn schoolleven. Dit soort momenten waren vreselijk. Ik voelde mij dom. Ongedisciplineerd. Hoe had ik dit nu kunnen missen? Mijn zelfvertrouwen daalde en ik liep vaak rond met het idee dat ik iets vergeten was. Die constante gedachte vreet energie, energie die ik juist enorm goed zou kunnen gebruiken voor andere dingen.
Hoe komt het dat ik vaak iets vergeet?
Sinds een aantal jaar weet ik dat ik ADD heb en dat dit van grote invloed is op het geheugen, de welbekende executieve functies. Deze bevinden zich in je prefrontale cortex en die is bij mensen met AD(H)D minder goed ontwikkeld. Executieve functies zijn als het ware de dirigent van het brein. Eerst komt de informatie binnen in je hersenen en vervolgens bepalen de executieve functies hoe je een taak uitvoert. Voorbeelden hiervan zijn plannen, ordenen, concentratie, doorzettingsvermogen en het gebruik van werkgeheugen. Deze laatste is een soort notitieblokje waarbij je de uitleg en notities vastlegt. Dit, in combinatie met het gebrek aan concentratie, kan er dus voor zorgen dat je een belangrijke boodschap, zoals een tentamen, maar beperkt binnenkrijgt en daardoor uiteindelijk compleet vergeet.
Gelukkig zijn je executieve functies te trainen. 7 tips om hiermee aan de slag te gaan!
#1 Praat erover: Het komt vaak voor dat mensen met AD(H)D taken vergeten. Dit zorgt voor een stuk schaamte en heeft daardoor invloed op het zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is enorm belangrijk om een vaardigheid te kunnen ontwikkelen. De schaamte zorgt er juist voor dat de kans een stuk kleiner wordt dat je deze vaardigheid leert. Om te zorgen dat schaamte verdwijnt, moet je er juist over praten. Schaamte groeit juist wanneer je dit voor jezelf houdt. Deel het eens met een vriend of familielid. Misschien herkent deze persoon het wel en ben je dus niet de enige. Dit kan zorgen voor een enorme opluchting.
#2 Vragen staat vrij: Wanneer je van jezelf weet dat het nog wel eens gebeurd dat je iets vergeet, zorg er dan voor dat je altijd even navraag doet. Wanneer je bijvoorbeeld net een meeting hebt gehad, en je niet zeker weet of je alles hebt onthouden, doe dan navraag bij een collega. Heb ik de belangrijkste afspraken onthouden? Vragen staat vrij, en je zult zien dat mensen het ook leuk vinden als je ze om hulp vraagt.
#3 Wees eerlijk naar jezelf: Ik hoor regelmatig om mij heen het zinnetje ‘oh, dat onthoudt ik wel even’. Niet dus. Wanneer jij jezelf dit zinnetje hoort zeggen, weet dan dat jij jezelf voor de gek aan het houden bent. Leer jezelf aan dat je bij dit soort momenten direct iets opschrijft. Zorg voor een mooi systeem in je telefoon, een kladblok in je jas of tas of maak gebruik van de app braintoss, waarbij je voicememo kan inspreken die direct naar je e-mail kan worden gestuurd.
#4 Sporten: Sporten is voor mij echt onmisbaar. Bij het sporten komen bepaalde stoffen vrij, zoals dopamine, die essentieel zijn voor een goede werking van executieve functies.
#5 Braingame: Een aantal minuten per dag een braingame spelen verbetert je werkgeheugen. Een app als lumosity werkt hier heel goed voor.
#6 Slaap: Slapen is voor veel mensen met AD(H)D een issue. In bed flitsen beelden en gedachten van die dag voorbij en dat houdt je wakker. Of het lukt je juist niet om door te slapen. Slaap is ontzettend belangrijk voor onze hersenen. Ze komen tot rust en zorgen ervoor dat je de volgende dag weer fit aan de slag kan. In een later blog kom ik nog terug op het slapen!
#7 Voeding: Ontzettend belangrijk! Zorg voor gevarieerde voeding, met voldoende groente en fruit. En drink voldoende water op een dag.
Laat je geheugen jou wel eens in de steek? Wil je hier graag mee aan de slag? Neem dan snel contact op via de knop hieronder!